en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Mιλά τα καλύτερα ελληνικά στον κόσμο και είναι Ουκρανή
MIS / Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016 / Categories: Αρχική, , Πολιτιστικά / Οικονομικά

Mιλά τα καλύτερα ελληνικά στον κόσμο και είναι Ουκρανή

Mιλά τα καλύτερα ελληνικά στον κόσμο και είναι Ουκρανή

Η 23χρονη Άννα Βίνικ, από το Χάρκοβο της Ουκρανίας, είναι η νικήτρια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας που διοργανώθηκε, για πρώτη φορά φέτος, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Τη 2η θέση στον διαγωνισμό, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη, κατέλαβε η Ναρίν Χακομπιάν από την Αρμενία και την 3η η Βαλεντίνα Ολίνικ από την Ουκρανία.

Στο 1ο στάδιο οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας εξετάσεις σε θέματα που προετοιμάστηκαν από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Οι εξετάσεις έγιναν σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβίας.

Το 2ο στάδιο διεξήχθη στην Ελλάδα, όπου συναντήθηκαν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι από όλες τις παραπάνω χώρες. Το διάστημα 24 με 31 Αυγούστου 2016 οι φιναλίστ παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.

Οι τρεις νικήτριες αναδείχθηκαν μετά τις δύο φάσεις του διαγωνισμού, που διήρκησαν πάνω από τρεις μήνες, ανάμεσα σε δεκάδες διαγωνιζομένους, οι οποίοι εξετάστηκαν στις εξής θεματικές: «Έτος Αριστοτέλη», «Μια κυρία ... 90 ετών» (αναφέρεται στη Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ), «Ευτυχία στον 21ο αιώνα», «Πώς επηρεάζει τα παιδιά η βία των κινουμένων σχεδίων», «Η ξεχασμένη σημασία του οικογενειακού τραπεζιού», «Για όλα φταίνε τα γονίδια;» και «Φωτογραφίστε και... ευτυχείτε!.

Η απονομή των βραβείων έγινε κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης της Ολυμπιάδας στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, της προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνας Σαχινίδου, του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, της προέδρου του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ και αν. καθηγήτριας Μαρίνας Ματθαιουδάκη, της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco Αικατερίνης Τζιτζικώστα και πολλών άλλων προσκεκλημένων.

«Ο διαγωνισμός βοήθησε πολύ στη διάδοση της νέας ελληνικής γλώσσας. Έκανε γνωστή τη δυνατότητα συμμετοχής κάποιου σε μία τέτοια διαγωνιστική διαδικασία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Έφερε ιδέες και προτάσεις προς αξιοποίηση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, Μαρίνα Ματθαιουδάκη.

«Το σημαντικότερο είναι ότι έστειλε ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο ότι η ελληνική γλώσσα μαθαίνεται από άτομα που δεν έχουν ελληνική καταγωγή και το μοναδικό τους κίνητρο είναι η αγάπη για τη γλωσσομάθεια», τόνισε η κ. Ματθαιουδάκη, επισημαίνοντας πως το πανεπιστήμιο μπορεί να προωθήσει τη γλωσσομάθεια και την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: tvxs.gr

Print
1955

Global Hellenism Events

«Δεκέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω