en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ενημέρωση

Η Ελληνοαμερικανίδα υποψήφια για το Κογκρέσο Λιν Αφεντούλη
Hellenic Parliament / Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Η.Π.Α.

Η Ελληνοαμερικανίδα υποψήφια για το Κογκρέσο Λιν Αφεντούλη

Η Ελληνοαμερικανίδα Λιν Αφεντούλη (Lynn Afentoulis) είναι υποψήφια για το Κογκρέσο στην 3η Περιφέρεια του Μίσιγκαν με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, έχοντας απέναντί της έναν δισεκατομμυριούχο υποψήφιο, τον Τζάστιν Αμας (Justin Amash).

Οι παππούδες της Αφεντούλη μετανάστευσαν στις ΗΠΑ για να κατακτήσουν το αμερικανικό όνειρο. Δούλεψαν σκληρά, έχτισαν εκκλησίες, άνοιξαν εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις και μεγάλωσαν τα παιδιά τους με τις ελληνικές αξίες. Η ίδια, στην καμπάνια της για την επικείμενη υποψηφιότητά της, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο φιλότιμο.

«Εθνικός Κήρυκας»: Ξεκινήσατε την καριέρα σας ως δημοσιογράφος. Πώς και πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Λιν Αφεντούλη: Μέσα σε όλα αυτά που αγάπησα με το να είμαι ρεπόρτερ ήταν και η ικανοποίηση να παρέχω αυτό που θεωρούσα σημαντικό για το δημόσιο καλό. Οταν άφησα την πολιτική, μπήκα στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, συμμετέχοντας σε κοινωνικές πρωτοβουλίες και σε συμβούλια και αγάπησα αυτό το κομμάτι της ζωής μου. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να αναλάβω κάποια θέση μέχρι που έμεινε κενή και διαθέσιμη η θέση για το Κογκρέσο στην Περιφέρειά μου και η οποία ανήκε μέχρι τότε στον ξάδελφό μου Κρις Αφεντούλη, που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την Γερουσία.

Ετσι, είδα σαν μια καλή ευκαιρία να πάω την αγάπη μου για το δημόσιο καλό στο επόμενο επίπεδο. Κι έτσι έκανα και τελικά κέρδισα. Αγαπάω αυτό που κάνω και νιώθω ευγνώμων κάθε μέρα.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που καλείστε να λύσετε στην Περιφέρεια σας;

Λιν Αφεντούλη: Το πιο σημαντικό θέμα μας τώρα στην 3η Περιφέρεια είναι η κατάσταση της Οικονομίας από την πανδημία. Πώς θα επιστρέψουμε στα φυσιολογικά επίπεδα; Τι έχει αλλάξει; Πώς θα έπρεπε (ή δεν θα έπρεπε) να βοηθήσει η κυβέρνηση; Θα παλέψω για να εξασφαλίσω ένα περιβάλλον που μας επιτρέπει να κρατήσουμε ασφαλείς τις επιχειρήσεις, να δώσουμε δουλειές και να επανέλθουμε στα φυσιολογικά επίπεδα. Αλλα θέματα, σημαντικά για την τοπική μας κοινωνία, είναι η μετανάστευση, οι υποδομές και τα συνταγματικά δικαιώματα. Ακόμη, είμαι πολύ ζεστή όσον αφορά το οικοσύστημα στις Great Lakes που αποτελούν θησαυρό αλλά και ευθύνη μας να τις προστατέψουμε. Θέλω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να εξασφαλίσω την καθαρότητα και την ομορφιά τους για τα παιδιά μου και τις επόμενες γενιές».

«Ε.Κ.»: Καταφέρατε και συγκεντρώσατε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό μέσω της καμπάνιας σας έως τώρα. Πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα καλό σημάδι για την εκλογή σας;

Λιν Αφεντούλη: Εχω απέναντί μου έναν δισεκατομμυριούχο αντίπαλο και νεαρό μέλος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες του Μίσιγκαν και ο οποίος έχει σκοπό να ξοδέψει αφειδώς τα χρήματά του. Ο οποίος μάλιστα έχει την μεγαλύτερη καμπάνια σε όλη τη χώρα με έμμισθο προσωπικό. Οπότε, είναι σημαντικό για μένα να συγκεντρώσω αρκετά χρήματα για να στείλω στον κόσμο τα μηνύματα που θέλω. Αν το καταφέρω αυτό, θα κερδίσω. Ελπίζω και πιστεύω ότι η θέση της 3ης Περιφέρειας δεν μπορεί να αγοραστεί.

Είναι σημαντικό να εκλεγεί κάποιος που να γνωρίζει τι σημαίνει έχω ένα μπάτζετ, να πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και να κάνει θυσίες. Αυτές είναι σημαντικές εμπειρίες.

«Ε.Κ.»: Εχετε στήριξη από τους Ελληνοαμερικανούς εξαιτίας της ελληνικής σας καταγωγής;

Λιν Αφεντούλη: Εχω εισπράξει γενναιόδωρη υποστήριξη από την τοπική ελληνική κοινότητα, καθώς και από Ελληνες πολιτικούς στο Μίσιγκαν. Από το Ρόουντ Αϊλαντ και τον γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη και από το μέλος του Κογκρέσου, Γκας Μπιλιράκη στους οποίους είμαι υπερβολικά ευγνώμων.

«Ε.Κ.»: Το Μίσιγκαν υπέφερε πολύ από τον κορωνοϊό. Πιστεύετε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χειρίστηκε σοφά την πανδημία;

Λιν Αφεντούλη: Ολοι υπέφεραν από τον κορωνοϊό και κανένας ηγέτης δεν θα μπορούσε να προετοιμαστεί γι' αυτό. Σέβομαι τους πολιτικούς που μένουν σε αποφάσεις οι οποίες αποδείχθηκαν σοφές και άλλες που τροποποιήθηκαν όταν χρειάστηκε. Ο πρόεδρος Τραμπ αυτό έκανε. Η Οικονομία μας θα μπορούσε να καταστραφεί, αλλά ο Πρόεδρος δούλεψε με το Κογκρέσο για να επιβιώσει. Οι ιστορίες καταστροφής είναι ανεξέλεγκτες και κυρίως είναι αποτέλεσμα των εντολών του κυβερνήτη.

«Ε.Κ.»: Αρκετές Πολιτείες υποφέρουν αρκετά από την πανδημία. Μια από αυτές είναι και η Φλόριδα. Πιστεύετε ότι οι κυβερνήτες θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες για να προλάβουν τα χειρότερα;

Λιν Αφεντούλη: Είναι λίγες οι Πολιτείες με περισσότερους περιορισμούς -και καθόλου Πολιτείες με περισσότερη σύγχυση- από το Μίσιγκαν. Ο κυβερνήτης μας εξέδωσε 150 εντολές και δημιούργησε ένα χάος στην κυβέρνηση και στις κοινότητές μας. Μετακίνησε τους θετικούς στον κορωνοϊό ασθενείς στις κλινικές, με αποτέλεσμα να κολλήσουν όσοι ήταν ήδη εκεί, επειδή όπως είπε οι εγκαταστάσεις ήταν υπερπλήρεις και όχι αρκετά άνετες. Πιστεύω πως οι κυβερνήτες μας και οι λοιποί ηγέτες από όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης θα έπρεπε να παίρνουν όσες περισσότερες προφυλάξεις γίνεται, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα προσβάσιμα σε όλους.

«Ε.Κ.»: Αρκετοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν φοράνε μάσκα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Πώς το σχολιάζετε;

Λιν Αφεντούλη: Οπως επεσήμανε και ο διευθυντής του CDC, οι επισκέπτες στον Λευκό Οίκο, καθώς και το προσωπικό του Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν συστηματικά τεστ για τον κορωνοϊό, έτσι είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε γιατί συχνά δεν φοράει μάσκα. Αλλωστε, τελευταία τον βλέπουμε όλο και πιο συχνά να φοράει μάσκα και αυτό είναι ένα σημαντικό παράδειγμα: Να φοράμε μάσκα εκεί που χρειάζεται. Σε χώρους όπου ο κόσμος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τους άλλους, αλλά να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν στιγμές που δεν είναι απαραίτητο να φοράμε. Ολα είναι θέμα ισορροπίας. Πιστεύω ότι οι ηγέτες χρειάζεται να αποτελέσουν παράδειγμα και όχι να προκαλέσουν φόβο».

«Ε.Κ.»: Οι ποντιακής καταγωγής παππούδες σας υπέφεραν από τους Τούρκους. Πώς σχολιάζετε την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί;

Λιν Αφεντούλη: Την γιαγιά μου την ανάγκασαν να κάνει πορεία θανάτου από το Ορντού στην Κωνσταντινούπολη. Τρία από τα τέσσερα παιδιά της πέθαναν ή τα σκότωσαν. Οποτε θυμάμαι την ιστορία της οικογένειάς μου και όλες τις βαρβαρότητες που έγιναν στην Τουρκία, τότε σκέφτομαι ένα φωτεινό σημείο ελπίδας, την Αγιά Σοφιά που αποτελεί ένα ιερό μνημείο ανάμεσα στους αιώνες, τις κουλτούρες και τα πιστεύω. Το ότι κατάφερε κάποτε να γίνει μουσείο ήταν κάτι αρκετά δύσκολο, όμως αν μη τι άλλο απέδωσε τον απαιτούμενο σεβασμό στην Ιστορία και τη σημασία της. Το να γίνει τζαμί είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο του Χριστιανισμού, της Ιστορίας, στις σχέσεις μεταξύ του Ισλάμ και των Χριστιανών και της αδελφικής αγάπης. Αν αγαπάς τον εχθρό σου σαν τον εαυτό σου αυτή η κίνηση αποτελεί ανάθεμα. Και αν είσαι σίγουρος ως ηγέτης στην χώρα σου, αυτή η κίνηση δεν είναι απαραίτητη. Είναι παρωδία.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα;

Λιν Αφεντούλη: Αγαπώ την Ελλάδα. Οταν πηγαίνω εκεί νιώθω μια βαθιά, έμφυτη σύνδεση με όλα και όλους που βρέθηκαν εκεί πριν από εμένα. Εχω οικογένεια στην Ελλάδα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Αχλαδόκαμπο και αλλού. Οταν βγω στη σύνταξη σχεδιάζω να περνάω εκεί τουλάχιστον ένα τέταρτο της χρονιάς. Την αγαπώ όσο αγαπώ και την Αμερική, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

«Ε.Κ.»: Τι σημαίνει για εσάς η λέξη φιλότιμο;

Λιν Αφεντούλη: Σημαίνει τα πάντα. Τα πάντα γύρω από την ανθρωπιά. Είναι για την ζωή, τον σκοπό, την ελπίδα. Μας εφοδιάζει με την καλή συμπεριφορά. Και είναι και υπερηφάνεια για την καταγωγή μου. Να είμαι μέρος μιας κουλτούρας που λατρεύει και τιμά μια ιδέα τόσο τιμητική και όμορφή όπως το φιλότιμο. Στο πολιτικό μου γραφείο στο Μίσιγκαν έχω δύο ταμπέλες. Η μία γράφει «Πάρκινγκ μόνο για Ελληνες» και η άλλη «Φιλότιμο». Το φιλότιμο για τους Ελληνες είναι όπως η αναπνοή. Ενας Ελληνας δεν είναι Ελληνας χωρίς αυτό.

Πηγή: ekirikas.com

Print
1699

Global Hellenism Events

«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω