en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου είναι Έλληνας
Hellenic Parliament / Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Ελλάδα

Ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου είναι Έλληνας

Έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου και το όνομά του έχει γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες. Έχει ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του κόσμου, έχει 43 διαβατήρια και είναι ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι στον αφιλόξενο τόπο του Βορείου αλλά και του Νοτίου Πόλου, υψώνοντας μάλιστα και την ελληνική σημαία.

Είναι ο Χαράλαμπος Μπιζάς από την Άρτα. Τον έχουν χαρακτηρίσει «Ο Έλληνας Φιλέας Φογκ», «Ο Έλληνας που κατέκτησε τους 2 πόλους», «Ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου», «ο Έλληνας Μαγγελάνος».

Σπούδασε στο  τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας  αλλά όταν ήρθε η ώρα να μπει στον επαγγελματικό στίβο ακολούθησε τον δρόμο της καρδιάς του που τον οδήγησε στην την πόρτα ενός γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου.

Με εφόδιο τις ξένες γλώσσες που γνώριζε, την εμπειρία του από τα ταξίδια που είχε ξεκινήσει μόνος του και την φλόγα της αγάπης για την περιπέτεια  να καίει μέσα του έπιασε δουλειά  και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε προϊστάμενος διοργάνωσης εκδρομών κάνοντας την αγάπη του επάγγελμα. Βρέθηκε σε μέρη που οι περισσότεροι βλέπουμε μόνο σε ντοκιμαντέρ, γνώρισε ανθρώπους και πολιτισμούς από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ετοιμάζοντας την βαλίτσα του για το επόμενο ταξίδι,  ο  Χαράλαμπος Μπιζάς μιλάει στο KoolNews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Είστε πράγματι ο πιο πολυταξιδεμένος Έλληνας;

«Κατά το πως δηλώνουν όλοι φαίνεται πως μάλλον είμαι. Μετά την επιστροφή μου από το Νότιο Πόλο τo περιοδικό NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELLER   με χαρακτήρισε ως «τον πιο ταξιδεμένο άνθρωπο στον κόσμο» και η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία με ανακήρυξε μέλος. Με κολακεύει ο χαρακτηρισμός από ένα οργανισμό αυτού του κύρους και το γεγονός ότι έγινα δεκτός στην τόσο ιστορική γεωγραφική εταιρεία».

Σε πόσες χώρες του κόσμου έχετε βρεθεί;

«Έχω επισκεφθεί και τις 195 χώρες που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη. Αλλά αυτό σήμερα δεν είναι τόσο  συναρπαστικό για μένα. Πιο μεγάλη πρόκληση είναι να κατορθώσεις να πατήσεις το πόδι σου στα νησιά Τσάγκος και Αγαλέγα του Ινδικού Ωκεανού, ή να αποβιβαστείς στο Φάννινγκ και το Στάρμπακ  (όχι δεν είναι η αλυσίδα καφέ) του Ειρηνικού. Θα παρατηρείστε ότι όλα όσα αναφέρω είναι νησιά. Και πράγματι είναι δυσπρόσιτα νησιά στις εσχατιές του κόσμου  που δεν πηγαίνει κανένα επίσημο μεταφορικό μέσο. Η στεριανές περιοχές με το έναν ή τον άλλο τρόπο ακόμη και... περπατώντας είναι πιο προσιτές».

Ποιες αγαπήσατε περισσότερο και γιατί;

«Η μισή μου καρδιά στη Ναμίμπια βρίσκεται. Και η άλλη μισή στα Τεπούι, τα τραπεζοειδή βουνά της Βενεζουέλας.

Ο λόγος για τη Ναμίμπια είναι η ανθρώπινη αμεσότητα και η αυθεντικότητα των αρχέγονων φυλών Χίμπα στα σύνορα με την Αγκόλα. Οι γυναίκες αφρικανές καλλονές, γυμνόστηθες ντυμένες με δέρματα και με στολίδια φτιαγμένα από κέλυφος αυγών κροκοδείλου.

Η Βενεζουέλα στην περιοχή της Κανάιμα φιλοξενεί μερικά από τα πιο εξωκόσμια τοπία με τα προϊστορικά τραπεζοειδή βουνά  που υψώνουν τις κατακόρυφες πλαγιές τους 2000 μέτρα πάνω από τα κεφάλια μας. Ένα υπερθέαμα που μόνο η Ανταρκτική μπορεί να το συναγωνιστεί».

Υπάρχουν εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες;

«Και καλές και κακές αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχω μετανιώσει για καμία. Ιδιαίτερα για τις... κακές!

Το δυσκολότερο ταξίδι των τελευταίων ετών ήταν ο διάπλους του Νότιου Παγωμένου Ωκεανού από το Κέιπταουν στο νησί Μαριόν με ένα μικρό ιστιοφόρο που χτυπιόνταν σαν καρυδότσουφλο. Χρειαστήκαμε 209 ώρες για να φτάσουμε. Περίπου 9 μέρες.

Και ναι ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ! Μας πήρε μόλις 195 ώρες.

Στην επιστημονική βάση μας υποδέχτηκαν με θαυμασμό και περιηγηθήκαμε τις ακτές και τους όρμους όπου υπήρχαν κοινότητες Βασιλικών πιγκουίνων,  θαλάσσιοι ελέφαντες και γιγάντια πουλιά αλμπατρός».

Πώς ξεκινήσατε τα ταξίδια; ήταν ένα παιδικό όνειρο για εσάς;

«Δεν θα το έλεγα όνειρο. Τουλάχιστον όχι στην αρχή. Ήταν πιο πολύ μια επιθυμία να ανακαλύψω τι ήταν πέρα από τον δικό μας κόσμο. Πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.

Έτσι πρώτα πήγα με ωτοστόπ στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία . Μετά στην Τουρκία και μετά άρχισε η χιονοστιβάδα. Πήγαινα παντού όπου υπήρχε... χαραγμένος δρόμος. Τότε ναι, άρχισα να «ονειρεύομαι». Γιατί όχι μια μέρα Αμερική ή και Νέα Ζηλανδία ακόμη.

Στην πρώτη έφτασα πιο γρήγορα απ όσο φανταζόμουν. Ήμουν ήδη εκεί τον επόμενο χρόνο. Για τον Ειρηνικό πήρε λίγο παραπάνω».

Ο Πάμπλο Νερούδα στο διάσημο ποίημα του «αργοπεθαίνει» γράφει: «Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει»... Συμφωνείτε;

«Νομίζω ότι το ζήτημα είναι πως αυτός που αργοπεθαίνει δεν το γνωρίζει. Είναι αποχαυνωμένος μέσα στην καθημερινότητα του, και τον μικρόκοσμό του.

Δεν ανήκουν όμως σ’ αυτήν την κατηγορία οι άνθρωποι που επιθυμούν να ταξιδέψουν και δεν μπορούν να το κάνουν απλά γιατί δεν τους το επιτρέπουν οι συνθήκες.  Μόλις βρουν την ευκαιρία όμως θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν».

Ποια είναι η προετοιμασία για ένα καλό ταξίδι; Δηλαδή κάποιος πριν πάει σε μία χώρα για πρώτη φορά πιστεύετε πως θα πρέπει να κάνει καλή έρευνα και να γνωρίζει που θα πάει και τι θα συναντήσει;

«Όχι δεν το βρίσκω απαραίτητο.  Φτάνει να ζητήσεις από ένα πρακτορείο να σου κλείσουν ένα  εισιτήριο και ξενοδοχείο και μετά άφησε τον εαυτό σου να χαθεί μέσα στο χώρο. Δες ένα - δύο αξιόλογα μουσεία και μνημεία αλλά μετά περιπλανήσου στις γειτονιές και στην καθημερινότητα  των πόλεων. Μίλα με τους ντόπιους περπάτα σε λαϊκές δοκίμασε γεύσεις».

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα ταξίδια μας κάνουν πιο έξυπνους και άλλες που λένε ότι βοηθούν πολύ στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ισχύουν;

«Δε μπορώ να πω με βεβαιότητα για την αύξηση της ευφυΐας. Μπορώ να πω όμως ότι η τριβή και η εμπειρία που αποκτάς επιβιώνοντας σε ένα ξένο περιβάλλον ενεργοποιεί αδρανή κύτταρα  του εγκεφάλου και σε κάνει να βρίσκεις λύσεις παρά να κάθεσαι και  να βάζεις τα κλάματα. Οι ξένες γλώσσες είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μαθαίνονται καλύτερα στο φυσικό τους περιβάλλον παρά στους τοίχους ενός φροντιστηρίου».

Υπάρχουν πολλοί που ονειρεύονται να ταξιδέψουν αλλά δεν το τολμούν ή πιστεύουν πως είναι ένα χόμπι που απαιτεί πολλά χρήματα. Τι έχετε να τους πείτε;

«Αν έχεις κάποιες φοβίες και ανασφάλειες η καλύτερη λύση είναι να ενταχθείς σε ένα γκρουπ ταξιδιωτικού γραφείου  που έχει την φροντίδα της οργάνωσης και είσαι ανάμεσα σε οικείο περιβάλλον. Μετά από λίγο θα ξεθαρρέψεις . Όσοι έχουν φτάσει σ αυτό το στάδιο μπορούν να έρθουν μαζί μου σε ένα από τα τρία γκρουπ που συνοδεύω το χρόνο με το ταξιδιωτικό γραφείο που συνεργάζομαι σαν αρχηγός - συνοδός στον υπερσιβηρικό και  σε διάφορες περιοχές της  Δυτικής Αφρικής».

Ποια είναι τα επόμενα ταξίδια που σχεδιάζετε;

«Νήσος Αγαλέγα και νησιά Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό, εξερεύνηση της Οχοτσκικής Θάλασσας  και νήσος Σαχαλίνη, Νησιά Μιντγουαίη στον Ειρηνικό και Εσωτερικό Δέλτα του ποταμού Νείλου στους βάλτους του Νότιου Σουδάν».

Source: reader.gr

Print
1790

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω