en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Το Ελληνικό Βιβλίο στην 68η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης
Βουλή των Ελλήνων / Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

Το Ελληνικό Βιβλίο στην 68η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Το Ελληνικό Βιβλίο στην 68η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Το ταξίδι του ελληνικού βιβλίου στις διεθνείς εκθέσεις συνεχίζεται. Μετά από το Πεκίνο (24-28 Αυγούστου) και τη Μόσχα (7-11 Σεπτεμβρίου) όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα, νέο προορισμό αποτελεί η μεγάλης ιστορικής και εμπορικής σημασίας Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται φέτος από 19 έως 23 Οκτωβρίου, με τιμώμενες τις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα.

Τουλάχιστον 500 ελληνικά βιβλία από την πρόσφατη παραγωγή 150 εκδοτικών οίκων θα φιλοξενηθούν στο Ελληνικό Περίπτερο. Την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής ανέλαβε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, το Γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη και το γραφείο ΕΟΤ Φρανκφούρτης.

Αυξημένος και ο αριθμός των εκδοτών που συμμετέχουν με δική τους βιβλιοθήκη φέτος, φτάνοντας τους 20, έναντι των 14 το 2015, και 11 το 2014. Οι εκδόσεις: Άγρα , Αιώρα, Διάπλαση, Ενάλιο-Ωκεανός, Εστία, Ίκαρος, Καζαντζάκης, Καστανιώτης, Κέδρος, Cube Art, Mamaya, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Οσελότος, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Όπερα , Romiosini, δίνουν δυναμικό παρόν μαζί με τα λογοτεχνικά πρακτορεία δικαιωμάτων Ersilia και Iris συμβάλλοντας σε μια νέα δυναμική που παρουσιάζει το ελληνικό βιβλίο εκτός συνόρων.

Η δυναμική αυτή αποτυπώνεται και στον κατάλογο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων που για το 2016 καταγράφει 33 τίτλους που θα κυκλοφορήσουν σε 64 εκδόσεις ξένων εκδοτικών οίκων. Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός λαμβανομένης μάλιστα υπόψη της απουσίας ενεργών προγραμμάτων υποστήριξης μεταφράσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2011 καταγράφηκαν 8 μεταφρασμένοι τίτλοι , το 2014, 31 τίτλοι και το 2015, 22 τίτλοι.

Οι τρεις ανθολογίες ελληνικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην Αγγλία και τις ΗΠΑ: Critical Times Critical Thoughts. Contemporary Greek Writers Discuss Facts and Fiction, Ed. Natasha Lemos and Eleni Yannakakis (Cambridge Scholars Publishing, 2015 ), Futures: Poetry of the Greek Crisis , Ed. Theodoros Chiotis (Penned in the Margins, 2015), Austerity Measures The New Greek Poetry, Ed. Karen Van Dyck (Penguin, 2016).

Παιδικό βιβλίο, σύγχρονη ελληνική ποίηση και πεζογραφία, νέες λογοτεχνικές φωνές από την Ελλάδα, δοκίμιο, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία σε άλλες γλώσσες, λευκώματα και βιβλία τέχνης, αποτελούν τις βασικές θεματικές παρουσίασης νέων ελληνικών βιβλίων υπό τον τίτλο “Greek Books – Global Ideas”. Έμφαση θα δοθεί στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, με σπουδαίες εκδόσεις, όχι μόνο από Έλληνες εκδότες, αλλά και από σημαντικούς φορείς και Ιδρύματα (Μουσείο Μπενάκη , Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Φρυσίρα, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, κ.α.).

Σημαντική επίσης η παρουσία του Edition Romiosini του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG) που εδράζει στο Βερολίνο, με 14  νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις σύγχρονης «κλασικής» λογοτεχνίας στη γερμανική γλώσσα. Το CeMoG παρουσιάζει επίσης τη δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης της νεοελληνικής λογοτεχνίας και των νεοελληνικών σπουδών στα γερμανικά, η οποία περιλαμβάνει μεταφράσεις ελληνικής λογοτεχνίας ή βιβλίων σχετικών με τον ελληνικό πολιτισμό και διατίθενται δωρεάν στο κοινό (πρβ: http://www.cemog.fu-berlin.de/el/edition-romiosini/index.html).

Το Ελληνικό Περίπτερο θα εγκαινιάσει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Φραγκφούρτη κυρία Μαρία Ζήση, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 5:00μ.μ. ενώ θα ακολουθήσει το καθιερωμένο ελληνικό κοκτέιλ με την ευγενική χορηγία του γραφείου ΕΟΤ Φρανκφούρτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΠΡΟΒΟΛΕΣ / ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Σειρά εκδηλώσεων, δράσεων, εκθέσεων και προβολών θα διεξαχθούν στο Ελληνικό Περίπτερο κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών λειτουργίας της Έκθεσης παρουσιάζοντας, στους χιλιάδες διεθνείς επαγγελματίες και επισκέπτες της Έκθεσης, όψεις του Σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού με επίκεντρο πάντα το βιβλίο ως κατεξοχήν φορέα πολιτισμού και εξωστρέφειας.

Συγκεκριμένα, στο φιλολογικό καφενείο του Ελληνικού Περιπτέρου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

– Το τελευταίο θεατρικό έργο του Γιώργου Βέλτσου, «Μάγκντα Γκαίμπελς» (εκδόσεις Άγρα, 2015) θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον συγγραφέα, σε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία – σχόλιο στο χρονικό της ανόδου και της πτώσεως της χιτλερικής κοσμοθεωρίας μέσα από έναν σκληρό προσωπικό απολογισμό. Με τον συγγραφέα συνομιλεί ο Σπύρος Μοσκόβου, διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle.

– Επαγγελματικού ενδιαφέροντος η συζήτηση– παρουσίαση της ανοδικής πορείας των μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων με τίτλο «30+3 μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία: η εξωστρέφεια ως αντίδοτο στην κρίση». Συμμετέχουν οι: Ευαγγελία Αυλωνίτη, λογοτεχνική πράκτορας καθώς και δύο νέες ελληνίδες ποιήτριες που ζουν στη Γερμανία: η Ελένη Γαλάνη, αρχαιολόγος-μουσειολόγος και η Ευτέρπη Κωσταρέλη, λέκτορας γενετικής.

Κατάλογος μεταφρασμένων Ελληνικών βιβλίων 2016

–  «Η ελληνική αγορά βιβλίου στην εποχή της οικονομικής κρίσης: Ανθεκτικότητα, Καινοτομία & Αλλαγή»: παρουσίαση του νέου εκδοτικού τοπίου όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία δύσκολα χρόνια, από τον Σωκράτη Καμπουρόπουλο, σύμβουλο για θέματα βιβλίου και μέλος της Ομάδας για την Πολιτική Βιβλίου του ΥΠΠΟ. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί και το Artificium, ένα νέο βιβλιοπωλείο στο Βερολίνο που διαθέτει και προωθεί ελληνικά βιβλία και τους έλληνες δημιουργούς.

Η Ελληνική αγορά βιβλίου 2016 – παρουσίαση

Εκδηλώσεις για παιδιά στο ελληνικό περίπτερο

Σε συνέχεια της περσινής ιδιαίτερα επιτυχημένης συνεργασίας με τα δύο Ευρωπαϊκά σχολεία της ευρύτερης περιφέρειας  της Φρανκφούρτης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, προγραμματίζει εκδηλώσεις για τις τρεις οργανωμένες ομάδες μαθητών που θα επισκεφθούν το Ελληνικό περίπτερο την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις μέσω skype με τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση καθώς και την προβολή ενός βίντεο της εικονογράφου Μυρτώς Δεληβοριά, στο οποίο παρουσιάζει με ευφάνταστο τρόπο τη δουλειά της. Οι συναντήσεις των δημιουργών με τους μαθητές οργανώθηκαν μετά από πρόταση του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, αφού τόσο η η συγγραφέας όσο και η εικονογράφος αναγράφηκαν φέτος στις τιμητικές λίστες της IBBY.

Επίσης, τα παιδιά, μέσα από το αφιέρωμα στην ελληνική εικονογράφηση, θα γνωρίσουν 37 έλληνες εικονογράφους μέσα από οπτικό υλικό, θα συμμετέχουν στη δραστηριότητα «Παιχνίδι με τα χρώματα και τις εικόνες» καθώς και σε σύντομες εικαστικές δραστηριότητες.

ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που απευθύνονται τόσο στους διεθνείς επαγγελματίες όσο και στο πολυπληθές κοινό του Σαββατοκύριακου θα φιλοξενήσει το Ελληνικό Περίπτερο:

Έκθεση Ελλήνων Εικονογράφων παιδικών Βιβλίων

16 Έλληνες εικονογράφοι που συμμετείχαν στη δράση «Ο τοίχος των εικονογράφων», παρουσιάζονται με δείγματα της δουλειάς τους, με τίτλο «Ο τοίχος των εικονογράφων»: Βαγγέλης Αγναντόπουλος, Αντώνης Ασπρόμουργος, Ελίζα Βαβούρη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Κατερίνα Βερούτσου, Αντώνης Γαλάτης, Βάσω Γιαρένη, Γιώργος Δημητρίου , Ιφιγένεια Καμπέρη, Δέσποινα Καραπάνου, Δήμητρα Λαμπρέτσα, Μαριλένα Μέξη, Κωνσταντίνος Ξύγκας, Διατσέντα Παρίση, Ντανιέλα Σταματιάδη, Βάσω Ψαράκη.

Έκθεση συλλεκτικών εκδόσεων, κλασικής τυπογραφίας και χαρακτικής

Οκτώ σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις κλασικής τυπογραφίας και χαρακτικής θα εκτεθούν σε ειδικές προθήκες στο χώρο του Ελληνικού Περίπτερου. Πρόκειται για εκδόσεις με αυθεντικά χαρακτικά, ενώ τα κείμενα είναι στοιχειοθετημένα στο χέρι με τυπογραφικά στοιχεία και τυπώνονται σε επίπεδο πιεστήριο στο τυπογραφείο του τελευταίου Έλληνα «Γουτεμβέργιου», όπως έχει χαρακτηριστεί, Νίκου Βοζίκη, που διατηρεί από το 1984 τις εκδόσεις «Διάττων».

Θα εκτεθούν οι εκδόσεις: 1) Γιώργου Βέλτσου, «‘Ονειρα», *χαλκογραφίες Χρόνης Μπότσογλου, 2) Διονύσης Καψάλης, «Ο κρότος του χρόνου», *χαρακτικά Μιχάλης Αρφαράς, 3) Λόγγου, «Δάφνης και Χλόη» ,*ξυλογραφίες-λιθογραφίες Γιώργη Βαρλάμου, 4) Χάρης Βλαβιανός, «Η επιφάνεια των πραγμάτων», μεταξοτυπίες Γιάννη Ψυχοπαίδη, 5) Ομήρου «Οδύσσεια», μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη, *υδατογραφίες Κώστα Τσόκλη, 6) Σολομών, «Άσμα Ασμάτων», *ξυλογραφίες Γιάννη Κυριακίδη, 7) Αλέξανδρος Παπαδιαμάντη, «Τα ρόδινα ακρογιάλια», *χαλκογραφίες Χρήστος Σανταμούρης, 8) Γιάννης Ρίτσος , «Η σονάτα του σεληνόφωτος», *ξυλογραφίες Γιάννη Στεφανάκη.

Προβολές βραβευμένων ελληνικών κινούμενων σχεδίων (animation)

Εννέα  βραβευμένες ταινίες ελληνικών κινούμενων σχεδίων θα προβληθούν στο Ελληνικό Περίπτερο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οπότε η Έκθεση ανοίγει τις πύλες στο βιβλιόφιλο κοινό (διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την ASIFA HELLAS και Greekanimation.gr):

– Ο Ντούτσε Αφηγείται…, Σταμάτης Πολενάκης, 1942/45 (6:48)

– Η Γραμμή, Γιάννης Κουτσούρης, Νάσος Μυρμιρίδης, 1973 (2:46)

– Η Τρύπα, Ιορδάνης Ανανιάδης, 1983 (7:00)

– Η Πηγή της Νιότης, Παναγιώτης Ράππας, 2011 (15:45)

– Η ιστορία του ανθρώπινου είδους σε 1 λεπτό, Ανδρέας Βακαλιός, 2010 (1:00)

– Το χωριό, Στέλιος Πολυχρονάκης, 2010 (14:24)

– Αποδημία, Κατερίνα Αθανασοπούλου, 2012 (5:03)

– My Stuffed Granny, Έφη Παππά, 2014 (10:00)

– 70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινούμενων σχεδίων: ρεκόρ και πρωτιές, Αγγελος Ρούβας, 2015 (20:00)

ΔΥΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Επιπλέον το Ελληνικό περίπτερο θα παρουσιάσει μέσα από αφίσες και ενημερωτικό υλικό με στόχο την προβολή δύο σημαντικών διεθνών πολιτιστικών θεσμών που θα λάβουν χώρα στην Ελληνική πρωτεύουσα τα δύο προσεχή έτη:

DOCUMENTA 14 – The Parthenon of Books

Σε συνεργασία με τους διοργανωτές της, θα προβληθεί στο Ελληνικό περίπτερο η documenta 14 που για το 2017 θα λειτουργήσει με κατευθυντήρια αρχή τον τίτλο εργασίας «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» – η έκθεση θα φιλοξενηθεί, από κοινού και επί ίσοις όροις, από την ελληνική πρωτεύουσα και το Κάσελ. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν κληθεί να σκεφτούν και να δημιουργήσουν με άξονα τη δυναμική σχέση που θα προκύψει ανάμεσα στις δύο πόλεις, παρουσιάζοντας ένα έργο σε κάθε τοποθεσία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Έκθεσης Φρανκφούρτης θα ανακοινωθεί η έναρξη της δράσης The Parthenon of Books (O Παρθενώνας των Βιβλίων),της Marta Minujín: πρόκειται για μια ανοιχτή πρόσκληση  στο κοινό, τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία για χτίσιμο μιας ρέπλικας της Ακρόπολης, στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ, στο ίδιο σημείο όπου το 1933 ρίχτηκαν από τους Ναζί στην πυρά πολυάριθμα βιβλία. Ως υλικό κατασκευής θα αποτελέσουν αντίτυπα απαγορευμένων βιβλίων από όλο τον κόσμο. Το έργο είναι ένα σύμβολο αντίστασης στη λογοκρισία, την απαγόρευση των γραπτών και τη δίωξη των συντακτών τους. Στην εκδήλωση ανακοίνωσης της δράσης θα προσκληθούν και οι Έλληνες εκδότες για να καταθέσουν «απαγορευμένα» βιβλία.

Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

Η τιμητική διεθνής διάκριση της Αθήνας που επελέγη από την UNESCO ως η «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» θα προβληθεί στο Ελληνικό Περίπτερο με αφίσες  και ενημερωτικό υλικό, σε συνεργασία με την οργανωτική ομάδα του Δήμου Αθηναίων.

«Η απόφαση της UNESCO είναι τιμητική, αποτυπώνει τη διεθνή ακτινοβολία της Αθήνας και ενισχύει τη στρατηγική επιδίωξή μας να αναδειχθεί η πόλη μας σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό προορισμό», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με την UNESCO για τη μεγάλη διάκριση ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018.

Πηγή: culturenow.gr      
Print
1220

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω