en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024

Ενημέρωση

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τίμησε τον Ανδρέα Δρακόπουλο, έναν άνδρα με φιλότιμο

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τίμησε τον Ανδρέα Δρακόπουλο, έναν άνδρα με φιλότιμο

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τίμησε τον Ανδρέα Δρακόπουλο, έναν άνδρα με φιλότιμο

«Η αποστολή είναι δύσκολη, αλλά για να αποφύγει (η Ελλάδα) την άβυσσο, πρέπει όλες οι υγιείς δυνάμεις να σηκωθούν και να απαιτήσουν την εξυγίανση της χώρας», είπε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση «Πρόσωπο της Χρονιάς», από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στη διάρκεια επίσημου δείπνο στο ξενοδοχείο «Πιέρ» του Μανχάταν.

Αποκαλώντας τον Ανδρέα Δρακόπουλο “άνθρωπο με φιλότιμο», η Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νάνσυ Παπαϊωάννου είπε ότι τιμάται «σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του και της εμπνευσμένης ηγεσίας του ως συμπρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ιδιαίτερα όσον αφορά στις προσπάθειες υποστήριξης και ανακούφισης της αγαπημένης μας πατρίδα, της Ελλάδας ».

Το σύνολο των καθαρών εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Ταμείου Ελληνικής Συμπαράστασης (Hellenic Relief Fund), “έναν οργανισμό αφιερωμένο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκείνους στην Ελλάδα που έχουν και υποφέρουν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης”, ανακοίνωσε η Νάνσυ Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Πολλοί διακεκριμένοι ομογενείς επιχειρηματίες συμμετείχαν στην εκδήλωση, στην οποία επίσης έδωσαν μαζικά το παρών νέοι επαγγελματίες. Επίσης παρόντες ήταν οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Βασίλειος Φιλίππου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αν και κατέστησε σαφές στην ομιλία του ότι το Ίδρυμα Νιάρχος δεν συμμετέχει στη χάραξη πολιτικής και «δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε κανέναν και τίποτα», ο Ανδρέας Δρακόπουλος προέβη σε μια ισχυρή έκκληση προς όλους τους Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της διασποράς.

«Για να βγει η Ελλάδα από αυτή την ακραία κρίση, οι κυβερνήσεις της, μαζί με το λαό της, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η καθημερινή νοοτροπία πρέπει να αλλάξει και να αρχίσουν την ανοικοδόμηση της βάσης για αποτελεσματικές συνεργασίες σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει στον κόσμο ότι, όπως έπραξε και στο παρελθόν, η χώρα μπορεί και πάλι να δώσει το καλό παράδειγμα. Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει τη δημιουργία μιας πραγματικής κοινωνίας κοινωνικής πρόνοιας, όπου θα επιτρέπεται σε όλες τις υγιείς δυνάμεις από όλους τους τομείς της χώρας να αναλάβουν την πρωτοβουλία να «καθαρίσουν» και να διορθώσουν μια χώρα όπου η πλειοψηφία του περήφανου λαού της ασφυκτιά, πληρώνοντας το τίμημα της εκμετάλλευσης της Ελλάδας από ορισμένες μειοψηφίες, μια εκμετάλλευση που λαμβάνει χώρα για το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της χώρας»,

Παραθέτοντας μια ιαπωνική παροιμία που λέει ότι «το όραμα χωρίς δράση είναι ονειροπόληση, ενώ η δράση χωρίς όραμα είναι εφιάλτης”, τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδα, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μηδενικού οράματος και αδρανούς παράλυσης, σε μία συνεχή εφιαλτική άβυσσο.

«Ελπίζω, και πραγματικά θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει πράγματι ελπίδα», πρόσθεσε ο κ. Δρακόπουλος.

Μιλώντας για την σοβαρή κοινωνικοοικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, είπε ότι η κρίση πλέον κινδυνεύει πραγματικά να καταστεί ο «κανόνας», καταστρέφοντας τα όνειρα και τους πραγματικούς βιοποριστικούς πόρους, όχι μόνο για μία, αλλά για πολλές γενιές ακόμα.

«Τα ζητήματα με τα οποία η Ελλάδα ασχολείται είναι γνωστά σε όλους μας, με δεδομένη την ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια. Ειδικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου μάλλον σουρεαλιστικό κεφαλαίου που έλαβε χώρα το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά για να βγεί από το ευρώ, την Ευρώπη, κ.λπ. Προφανώς αυτό ήταν το όνειρο και η αποστολή κάποιων, ελπίζω και προφανώς μιας μικρής μειοψηφίας. Την ίδια στιγμή, προφανώς ήρθε πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, μια πραγματικότητα η οποία κατά τη γνώμη μου θα έβαζε την Ελλάδα σ’ ένα εφιαλτικό σενάριο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό έχει αποτραπεί, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά μεγάλη ζημιά έχει ήδη γίνει».

Στην ομιλία του ο Ανδρέας Δρακόπουλος έδωσε πληροφορίες σχετικά με το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος Νιάρχου .

«Εμείς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσπαθούμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε ενεργή συμμετοχή σε δραστηριότητες ειδικής επιδότησης που ελπίζουμε ότι έχουν συμβάλει στην κοινωνικοοικονομική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Τρεις επιπλέον πρωτοβουλίες μας τα τελευταία 3 χρόνια, ύψους περίπου 370 εκατομμυρίων έχουν συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης. Που σε συνδυασμό με την επικείμενη ολοκλήρωση του δαπάνης 815 εκατομμυρίων Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Κέντρο, είναι σημαντικά κομμάτια αυτής της προσπάθειας.

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μια μοναδική προσπάθεια συνεργασίας δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, θα παραδοθεί και δοθεί εντελώς δωρεάν στον ελληνικό λαό το 2016. Περιλαμβάνει τα νέα σπίτια για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, περιβαλλόμενα από ένα μεγαλύτερο από 40 στρέμματα καταπράσινο πάρκο. Είμαστε πολύ περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά εξίσου υπερήφανοι για τη διαδικασία της οικοδόμησης αυτού του έργου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, μια διαδικασία που πρόσφερε εργασία σε σχεδόν 13.000 εργαζόμενους, ένα έργο το οποίο αναμένεται – σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη από το Boston Consulting Group (BCG) και είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα μας – να βοηθήσει συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, έχοντας συνολικά θετικές οικονομικές συνέπειες ».

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος απηύθυνε πρόκληση και σ’ άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιδρύματος Νιάρχος και να βοηθήσουν την Ελλάδα.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν άλλοι, οι γνωστοί άλλοι με τα πολλά μέσα, που μπορούν επίσης να παρέμβουν και να βοηθήσουν, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της συνεχιζόμενης σοβαρής κοινωνικοοικονομικής κρίσης που αποσυνθέτει τον κοινωνικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας με τόσους πολλούς τρόπους. Αν όχι τώρα, πότε?».

Πρόσθεσε ότι όλοι ως Έλληνες φέρουμε τεράστια ευθύνη προς τους προγόνους μας, τα παιδιά μας και σε μεγάλο βαθμό προς ολόκληρο τον κόσμο, «να μην επαναπαυθούμε στις δάφνες των προγόνων μας. Και έχουμε ευθύνη να εργαστούμε σκληρά και με ηθικό τρόπο, προκειμένου να βοηθήσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο».

Περιγράφοντας την Ελληνική Διασπορά ως προέκταση της πατρίδας, υπενθύμισε σε όλους να είναι πλήρως ενήμεροι των υποχρεώσεών μας.

“Δεν υπάρχει χώρος για άλλη ονειροπόληση, αλλά μόνο για ταχεία και αποτελεσματική δράση», κατέληξε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ

Παρουσιάζοντας στο ακροατήριο τον Ανδρέα Δρακόπουλο, ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, ανώτερος σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νιάρχου, υπογράμμισε ότι χάρη ‘ αυτόν κατάλαβε ότι χρειάζεται για να δεσμευτείς στην ευημερία των άλλων.

«Η κοινωνία στο σύνολό της δεν φαίνεται να κατανοεί πόση ανάγκη υπάρχει σ’ αυτή. Πολλοί από εμάς έχουν την τάση να κατηγορούν την κυβέρνηση, τους άλλους ή ακόμη και το Θεό, για τη φτώχεια, τις ασθένειες, ή τις καταστροφές. Λίγοι από εμάς συνειδητοποιούν πόσο η ανθρωπότητα έχει συμβάλει σ’ αυτές τις καταστροφές μέσα από την απληστία, ή ακόμα χειρότερα την απάθεια.

Και πρόσθεσε:

«Ο Ανδρέας δεν είναι απλώς ένας ακόμη Ελληνας. Είναι ένας Έλληνας με φιλότιμο. Αγαπά τη χώρα του και πονά πολύ όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Ο Ανδρέας είδε τις ανάγκες από την αρχή της κρίσης, αλλά σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους συμπατριώτες μας στην πατρίδα, δεν άλλαξε πεζοδρόμιο. Αντ ‘αυτού χρησιμοποίησε τον ενθουσιασμό, την πειστικότητα του, ή ακόμη κι αυτή του την απογοήτευση για να αλλάξει τα πράγματα. Αυτός είναι ο λόγος που έχει αναβαθμίσει ως κορυφαία προτεραιότητα του Ιδρύματός μας, την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ελληνικής κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αφιερώσει στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών 378 εκατομμύρια δολάρια, πέραν της κανονικής ετήσιας επιχορήγησης, για την βοήθεια των εχόντων μεγαλύτερες ανάγκες συμπατριωτών μας για να αντιμετωπίσουν την κρίση».

Καταλήγοντας, ο Πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης είπε ότι τιμώντας τον Ανδρέα Δρακόπουλο αναγνωρίζουμε ταυτόχρονα πόσο σημαντικό είναι το έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Ο Γκαίτε είχε πει «να μην ονειρεύεσαι μικρά όνειρα διότι δεν έχουν τη δύναμη να πάνε μπροστά τις καρδιές των ανθρώπων. Ο Ανδρέας πιστεύει ακράδαντα σε αυτό. Πιστεύει στην υποχρέωση να ονειρεύεται μεγάλα όνειρα για το Ίδρυμα και το έργο του, την πατρίδα μας την Ελλάδα, την αποστολή που αγαπάμε, τις κοινότητες που ζούμε και το έργο που θα μεταδώσουμε. Είναι μεταξύ των ελαχίστων που έχει αναγάγει τη φιλανθρωπία σε πρώτη του προτεραιότητα. Πιστεύει ακράδαντα ότι, αν αυτό που κάνουμε δεν μπορεί να μετακινήσει τις καρδιές των ανθρώπων και δεν εμπνέει στο να συμβεί κάτι που αλλιώς δεν θα είχε, να δημιουργήσει το εφικτό από το ανέφικτο, τότε δεν έχουμε αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που έχουμε, να κάνουμε το καλό».

ΝΑΝΣΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Η Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νάνσυ Παπαϊωάννου είπε στην ομιλία της ότι παρακολουθώντας πριν από μερικούς μήνες την ελληνική ταινία μικρού μήκους “Το ελληνικό μυστικό του φιλότιμου”, εκείνο που της κίνησε περισσότερο την προσοχή ήταν τα λόγια του Ανδρέα Δρακόπουλου.

«Φιλότιμο … .μια ολόκληρη αίσθηση του καθήκοντος, κάτι που πρέπει να εμπνέει …ακόμη και αν πρέπει να πληρώσουμε βαρύ τίμημα, πρέπει να πράξουμε ό, τι πρέπει προκειμένου να εμπνεύσουμε και άλλα άτομα ….».

Η Νάνσυ Παπαϊωάννου εξήρε την αίσθηση συμπόνιας και δέσμευσης του κ. Δρακόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει γίνει μια οργάνωση που εμπνέει όλους.

Μιλώντας για το έργο του Επιμελητηρίου, είπε ότι είναι αποφασισμένη υπό την προεδρία της να αξιοποιήσει το πνεύμα της συμπόνιας, καθώς και να ανεβάσει τον οργανισμό σε νέα επίπεδα, όπως αρμόζει στην αξιόλογη ιστορία και παράδοσή του για σχεδόν 7 δεκαετίες.

«Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, το Επιμελητήριο φιλοξενεί μερικές πολύ σημαντικές και υψηλής ποιότητας εκδηλώσεις, όπως το ετήσιο συνέδριο της ναυτιλίας που συνδιοργανώσει με το Νορβηγικό Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, καθώς και εκδηλώσεις για τους επαγγελματίες κτηματομεσίτες, μηχανικούς, σχεδιαστές και κατασκευαστές. Επιπλέον, το Επιμελητήριο οργανώνει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο γιορτάζει το ένατο έτος του».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΑΚΕΤΖΗΣ

Ο Στέλιος Taketzis, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ελληνικής Συμπαράστασης, ευχαρίστησε το Ελληνοαμερικανική Εμπορικό Επιμελητήριο Κογκρέσο για τη συμβολή του στις προσπάθειες οργανώσεων να βοηθήσουν άπορους στην Ελλάδα.

«Πέντε χρόνια ύφεσης, με 60% ανεργίας των νέων, πάνω από το 25% ανεργία στον γενικό πληθυσμό και μια κατάσταση διάλυσης των πόρων και πολλοί αναρωτιούνται πώς στο καλό λειτουργεί αυτή η κοινωνία».

Είπε ότι η απάντηση βρίσκεται σε αυτό το δωμάτιο.

«Μεγάλοι οργανισμοί και ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτές που εκπροσωπούνται στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και εθελοντικής βάσης οργανώσεις όπως το Ταμείου Ελληνικής Συμπαράστασης, όλοι εργάζονται μαζί, δημιουργώντας ένα δίκτυο που δρα ως δίχτυ ασφαλείας και εμποδίζει την κοινωνία από την κατάρρευση».

Ο κ Τακετζής εξήγησε το έργο του HRF κυρίως την προσπάθεια που καταβάλλει να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των ατόμων που βοηθά.

Πηγή: greeknewsonline.com

Print
1327

Global Hellenism Events

«Οκτώβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω