en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024

Ενημέρωση

Χρέος, προσφυγικό και κυπριακό συζήτησαν Τσίπρας και Ομπάμα
Βουλή των Ελλήνων / Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά

Χρέος, προσφυγικό και κυπριακό συζήτησαν Τσίπρας και Ομπάμα

Χρέος, προσφυγικό και κυπριακό συζήτησαν Τσίπρας και Ομπάμα

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού. ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στη Βαρσοβία, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος σήμερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου «ο Πρόεδρος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».

Ο Πρόεδρος επαίνεσε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μία μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος, ο Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα «να συνεχίσει την υποστήριξή της για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κύπρο και τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή ευημερία και ασφάλεια».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ                            

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες, το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν το πρώτο που έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην ημίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Στην συνάντηση η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, όπου υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος του χρέους καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά σε ότι αφορά το ΔΝΤ ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει την δημιουργηθείσα κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στην χώρα αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Επίσης ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει σημαντικός.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθιξε το ζήτημα του πολέμου στην περιοχή ως αιτίας των προσφυγικών ροών και της αναγκαιότητας λήξης του.

Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει τόσο ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, όσο και στο ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε οτι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.

Σε ότι αφορά το χρέος ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την κατανόηση του για τις ελληνικές θέσεις, ενώ ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου για συνομιλίες σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Ομπάμα εξήρε τον ρόλο και την στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε -ως ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτιμά η Αθήνα- και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας.

Επίσης αναφέρθηκε και στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και πρότεινε συνάντηση των υπουργών ‘Αμυνας των δύο χωρών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο Ομπάμα για την ειδική ατζέντα αντιμετώπισης της διαφθοράς που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και ζήτησε στο πλαίσιο αυτό την συνεργασία και στήριξη των ΗΠΑ.

Πηγή: greeknewsonline.com

Print
1424

Global Hellenism Events

«Οκτώβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω