en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση

Ομογενής ανακάλυψε νέα, πιο φθηνή, μέθοδο εντοπισμού ραδιενέργειας
Βουλή των Ελλήνων / Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018 / Categories: Αρχική, , Πολιτιστικά / Οικονομικά , Η.Π.Α.

Ομογενής ανακάλυψε νέα, πιο φθηνή, μέθοδο εντοπισμού ραδιενέργειας

Ενας ομογενής επιστήμονας, ο Μερκούριος Κανατζίδης (Mercouri G. Kanatzidis) και η ομάδα του από το Northwestern University ανακάλυψαν μία μέθοδο εντοπισμού ραδιενεργούς ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια πολύ πιο φθηνή εναλλακτική από τις ήδη υπάρχουσες στην αγορά.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα υλικό υψηλής απόδοσης (cesium lead bromide) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια συσκευή που ανιχνεύει ακτίνες Γ, αδύναμα σήματα που εκπέμπονται από πυρηνικά υλικά και μπορεί εύκολα να ταυτοποιήσει ξεχωριστά ραδιενεργά ισότοπα.

Εχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από τότε που αναπτύχθηκε ένα υλικό με αυτή την απόδοση, με το νέο υλικό να έχει το πλεονέκτημα της φθηνής παραγωγής, αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Northwestern.

Στις πιθανές χρήσεις της νέας συσκευής περιλαμβάνονται ανιχνευτές πιο εκτεταμένων δυνατοτήτων -συμπεριλαμβανομένων χειροκίνητων- για πυρηνικά όπλα και υλικά καθώς και για εφαρμογές στη Βιοϊατρική, την Αστρονομία και τη Φασματοσκοπία.

«Οι κυβερνήσεις ανά τον Κόσμο επιθυμούν έναν γρήγορο και χαμηλού κόστους τρόπο για τον εντοπισμό των ακτίνων Γ και της πυρηνικής ακτινοβολίας με σκοπό την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ενεργειών», ανέφερε ο κ. Κανατζίδης.

«Αυτό έχει αποτελέσει ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα για να επιλύσουν οι επιστήμονες. Πλέον, έχουμε μια συναρπαστική νέα συσκευή ημιαγωγών της οποίας η κατασκευή είναι χαμηλού κόστους και μπορεί να λειτουργεί καλά σε θερμοκρασία δωματίου», πρόσθεσε.

Η έρευνα του ομογενή χημικού δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Ο κ. Κανατζίδης είναι καθηγητής Χημείας στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών του Weinberg (Weinberg College of Arts and Sciences), ενώ είναι διορισμένος και το κυβερνητικό εργαστήριο «Argonne».

Το 2013, το «Argonne δημοσίευσε μια επιστημονική μελέτη», σημειώνοντας την συμβολή του βρωμιούχου οξειδίου του καϊσίου με τη μορφή κρυστάλλων περοβσκίτη για την ανίχνευση ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας. Από τότε, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Κανατζίδη, τον Duck Young Chung του «Argonne» και τον επίσης Ελληνα επιστήμονα Κωνσταντίνο Στούμπο από το Northwestern, εργάστηκαν για να καθαρίσουν και να βελτιώσουν το υλικό.

Η «επανάσταση» έγινε όταν ο Yihui He, ένας μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην ομάδα του Κανατζίδη, πήρε το βελτιωμένο υλικό και ανασχημάτισε τη συσκευή ημιαγωγών. Αντί να χρησιμοποιεί το ίδιο ηλεκτρόδιο και στις δύο πλευρές του κρυστάλλου, χρησιμοποίησε δύο διαφορετικά ηλεκτρόδια. Με αυτή την ασύμμετρη σχεδίαση, η συσκευή παράγει ηλεκτρική ενέργεια μόνο όταν υπάρχουν ακτίνες Γ.

«Παράγαμε την ίδια απόδοση (με άλλους τρόπους εντοπισμού ραδιενέργειας) μέσα σε δύο μόλις χρόνια έρευνας, όταν σε άλλους χρειάστηκαν 20 χρόνια με το τελλουρίδιο καδμίου ψευδαργύρου (cadmium zinc telluride), το ακριβό υλικό που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Κανατζίδης.

Ο κ. Κανατζίδης είναι γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος το 1979 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα το 1984.

Πηγή: ekirikas.com

Print
2343

Global Hellenism Events

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω