en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Παρασημοφόρηση εκ μέρους της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, Κύπρο Νικολαΐδη

Παρασημοφόρηση εκ μέρους της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, Κύπρο Νικολαΐδη

O Υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Δένδιας παρεβρέθη στην τελετή και προέβη στην παρασημοφόρηση του Καθηγητή εκ μέρους της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε τελετή που έλαβε χώρα στις 22 Ιουλίου 2022 στην πρεσβευτική κατοικία του Έλληνα Πρέσβη στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε η απονομή του παρασήμου του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος εκ μέρους της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, Κύπρου Νικολαΐδη. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Δένδιας παρεβρέθη στην τελετή και προέβη στην παρασημοφόρηση του Καθηγητή εκ μέρους της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία και το έργο του Καθηγητή Κ. Νικολαΐδη. Έχει γεννηθεί στην Κύπρο, στην Πάφο, και έχει επάξια κατακτήσει τον τίτλο του θεμελιωτή της εμβρυϊκής ιατρικής. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί εκατοντάδες περίπλοκες επεμβάσεις, σώζοντας ανάλογες ζωές. Έχει συγγράψει χιλιάδες άρθρα και περισσότερα από 30 βιβλία. Από το εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό του, ο υπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένα σημεία:

Το 1986 έγινε Διευθυντής της πρώτης μονάδας εμβρυϊκής ιατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 1992, είναι Καθηγητής Εμβρυικής Ιατρικής στο King's College. Το 1995 ίδρυσε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής «Fetal Medicine Foundation», μέσω του οποίου:

  • έχουν διατεθεί άνω των 45 εκατομμυρίων λιρών σε προγράμματα σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου,
  • χορηγούνται υποτροφίες για την κατάρτιση εκπαιδευόμενων ιατρών στην εμβρυϊκή ιατρική, και
  • διοργανώνεται ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Εμβρυική Ιατρική.

Επίσης, η δραστηριότητά του δεν έχει περιοριστεί σε αυτό που ορίζουμε αναπτυγμένο κόσμο. Έχει χρηματοδοτήσει τη λειτουργία κέντρων εμβρυικής ιατρικής και σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε ή η Ρουάντα. Έχει χορηγήσει υποτροφίες σε πάνω από 150 Έλληνες γιατρούς. Έχει, επίσης, δωρίσει εξοπλισμό στη Μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Νοσοκομείου «Αττικόν». Σε αναγνώριση της προσφοράς του η Μονάδα αυτή μετονομάστηκε, το 2019, σε «Κλινική Κύπρου Νικολαΐδη».

Με την ευκαιρία της τελετής αυτής ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε πως πρόσφατα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών έχει δρομολογηθεί η σύσταση Μονάδων Ιατρικής του Εμβρύου/Προγεννητικού Ελέγχου σε οκτώ επιπλέον χώρες, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής Βοήθειας του Υπουργείου (Hellenic Aid). Οι Μονάδες αυτές θα λειτουργήσουν σε Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Κένυα, Κόσοβο, Ρουάντα και Μολδαβία. Με χρηματοδότηση κατά 100% από το Fetal Medicine Foundation.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για κάθε χώρα, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την Ίδρυση Μονάδας Εμβρυικής Ιατρικής, σε δημόσιο μαιευτήριο με δωρεάν πρόσβαση για τις όλες τις γυναίκες, αλλά και τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές εμβρυικής ιατρικής που θα συνδυάζονται με διετή πρακτική άσκηση στο Ίδρυμα Εμβρυικής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο Ιωάννης Ε. Ραπτάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, του οφείλουν τη ζωή τους. Ο πολυβραβευμένος, Κύπριος καθηγητής του King’s College και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας. Πρόκειται για το πρώτο πολύ σημαντικό υπερηχογράφημα που γίνεται στο έμβρυο μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της κύησης, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν μεταλλάξεις στα έμβρυα που σχετίζονται με μια σειρά από γενετικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down. Αποτελεί τη βάση του προγεννητικού ελέγχου και γι’ αυτό συνιστάται σε όλες τις εγκυμονούσες.

«Είμαι συγκινημένος και ιδιαίτερα περήφανος για τη μεγάλη τιμή που μου γίνεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Εκτιμώ δε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο φίλος κύριος Δένδιας ήρθε γι’ αυτό το σκοπό σήμερα στο Λονδίνο», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Νικολαΐδης μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές. «Προσβλέπω στην συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για να καταφέρω αυτό που ήθελα για πάρα πολλά χρόνια: να μεταφέρω τα αποτελέσματα της έρευνάς μας σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στον κόσμο για το όφελος των γυναικών και των παιδιών σ’ αυτές τις χώρες», προσέθεσε.

Για το σημαντικότατο έργο του, άξιο κάθε επαίνου και κάθε αναγνώρισης, ο Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης έχει τιμηθεί, με υψηλές διακρίσεις, από τη διεθνή επιστημονική Κοινότητα. Το 2020 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής ΗΠΑ. Η γενέτειρά του, η Κύπρος, τον  έχει τιμήσει με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Επιπλέον, έλαβε το Βραβείο Επιστημών ΑΡΓΩ 2021, το οποίο απονέμεται σε διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού.

Πηγές:

https://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/khairetismos-upourgou-exoterikon-nikou-dendia-sten-telete-parasemophoreses-tou-kathegete-embruikes-iatrikes-kupro-nikolaide-londino-22072022.html

https://politic.gr/ellada/ston-diethnous-fimis-emvryologo-kypro-nikolaidi-o-chrysos-stavros-tou-tagmatos-tou-foinika-tis-ellados/

Print
455

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω