en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024

Ενημέρωση

Το MIT στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα
Hellenic Parliament / Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019 / Κατηγορίες: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Η.Π.Α.

Το MIT στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα

Το νεοσύστατο Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας (Hellenic Innovation Network) και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη, διοργάνωσαν την Τρίτη 28 Μαΐου, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), εκδήλωση στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, στην οποία συμμετείχε και ο διεθνούς φήμης, ελληνικής καταγωγής, ιδρυτής του ΜΙΤ Media Lab, καθηγητής Νίκολας Νεγροπόντε.

Το Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας ιδρύθηκε από μέλη του MIT Enterprise Forum Greece και περιλαμβάνει στις τάξεις του ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, ερευνητές και στελέχη εταιρειών που έχουν ως βάση τους τις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής Νίκολας Νεγροπόντε μοιράστηκε τις εμπειρίες του και αντάλλαξε απόψεις με τον Μιχάλη Μπλέτσα, τον διευθυντή Πληροφορικής και ερευνητή του MIT Media Lab, του διεθνούς εμβέλειας ερευνητικού κέντρου που επί 35 χρόνια βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών καινοτομιών. Ο Νεγροπόντε αναφέρθηκε στην ιστορία του Media Lab, αλλά και στη σύλληψη, εκτέλεση και παγκόσμια συνεισφορά του εγχειρήματος "Ένας υπολογιστής για κάθε παιδί" (OLPC), για την προώθηση της συνδεσιμότητας και ψηφιακής εκπαίδευσης παιδιών αναπτυσσόμενων χωρών. Μοιράστηκε δε με το κοινό τις εμπειρίες του από την πολυετή του πείρα στους τομείς των τεχνολογικών ανακαλύψεων, της έρευνας, των πολυμέσων και των επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ήταν η μεγαλύτερη επιχειρηματική εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας της Βοστόνης, η οποία έχει καταστεί διεθνές κέντρο στους τομείς της έρευνας, της βιοτεχνολογίας, της πληροφορικής, της ρομποτικής και των επιστημών υγείας και ζωής, λόγω των ακαδημαϊκών κολοσσών, των σύγχρονων εργαστηρίων, νοσοκομείων και των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VCs) που εδρεύουν εκεί.

Η εκδήλωση προσέλκυσε πάνω από 250 προσκεκλημένους, ομογενείς και μη, από τον χώρο των επενδύσεων, των νεοφυών εταιρειών, των επιστημών και επιχειρήσεων. Στο δεύτερο μέρος της, το οποίο συντόνισε η επιχειρηματίας Marina Hatsopoulos - η οποία τη δεκαετία του '90 είχε ιδρύσει τη Z Corporation, μία από τις πρώτες επιχειρήσεις στον χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης - περιλάμβανε παρουσιάσεις 5 ελληνικών και ελληνοαμερικανικών νεοφυών επιχειρήσεων (Pineapple, Herado, Mediline USA, PNOE, RTsafe) και του προγράμματος EGG της Eurobank.

«Οι νέοι Έλληνες που μέσα στην κρίση ίδρυσαν νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης ανάκαμψης της χώρας μέσα από την τεχνολογική επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο Μιχάλης Μπλέτσας, ερευνητικός επιστήμονας του Media Lab, ο οποίος ασχολείται επί δύο δεκαετίες με τον χώρο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. O Μιχάλης Μπλέτσας είχε ξεκινήσει από κοινού με τον κ. Νεγροπόντε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό One Laptop Per Child που είχε ως στόχο την προώθηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω ενός χαμηλού κόστους φορητού υπολογιστή.

Αναφερόμενη στη δυναμικότητα του χώρου των νεοφυών επιχειρήσεων και στην λειτουργία θερμοκοιτίδων και επιταχυντών, όπως το MIT Enterprise Forum Greece, το πρόγραμμα ΕGG της Eurobank, το OK!Thess στη Θεσσαλονίκη και φορέων όπως ο Δημόκριτος και το Corallia, η Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας Marina Hatsopoulos, δήλωσε ότι οι Έλληνες είναι δυνατοί, ταλαντούχοι και θέλουν να ελέγχουν το μέλλον τους. «Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ και να στηρίξει επιχειρήσεις που θα έχουν τα κέντρα προγραμματισμού και έρευνας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα μπορούν να αξιοποιούν διεθνή κέντρα, όπως η Βοστόνη, για να αντλούν χρηματοδότηση και να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες συνδέοντάς τους με ένα ευρύ δίκτυο συμβούλων, πελατών, συνεταίρων και επενδυτών εδώ στη Βοστόνη» ανέφερε.

Απευθυνόμενος σε νέους επιχειρηματίες, ο πολύπειρος εφευρέτης, ακαδημαϊκός και επενδυτής Νίκολας Νεγροπόντε τους παρότρυνε να προχωρήσουν στη δημιουργία startups μόνο εφόσον διακατέχονται από πάθος για την επιχειρηματική τους ιδέα και χωρίς αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη, Στράτος Ευθυμίου, δήλωσε ότι «το Προξενείο της Βοστόνης, σε συνεργασία με την ομογένεια, μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση του κόσμου της τεχνολογίας και της καινοτομίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Εργαζόμαστε για την αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Βοστόνης διότι μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε όλους του τομείς. Θέλουμε οι Έλληνες επιχειρηματίες να μπορούν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Βοστώνης και ενθαρρύνουμε Αμερικανούς επενδυτές να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

Το Hellenic Innovation Network σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη θα οργανώνει ετησίως 2 εκδηλώσεις δικτύωσης, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την παροχή διεθνούς βήματος σε ελληνικές startups που αναζητούν επενδυτές και χρηματοδότηση και την προώθηση συνεργειών μεταξύ των οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr

Print
1895

Global Hellenism Events

«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω