en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ενημέρωση

Το 1ο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού, πήρε το info kiosk της Αλεξανδρούπολης
Hellenic Parliament / Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018 / Κατηγορίες: Ημερολόγιο, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Η.Π.Α.

Το 1ο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού, πήρε το info kiosk της Αλεξανδρούπολης

Το 1ο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού (1st Place in Interior Design / Informational and transactional kiosks and terminal), που έγινε στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α κατέκτησε το μοναδικής ομορφιάς info kiosk του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στοιχεία έργου

Εταιρεία: αρχιτέκτονες MMAV

Ομάδα Σχεδιασμού: Ανδρονίκη Μανάβη, Μαρίνα Αλεξανδρίδη, Σταύρος Μυστακίδης και Ιωάννα Βούζη

Σχεδιαστές: MMAV/αρχιτέκτονες

Συντελεστές φωτογράφος: Θεόφιλος Γεροντόπουλος

Βραβείο: 1η θέση στην εσωτερική διακόσμηση / Πληροφοριακά και συναλλακτικά περίπτερα και τερματικά

Το έργο αφορά ένα περίπτερο πληροφόρησης στον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια του προγράμματος Open Mall με σκοπό την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη.Το περίπτερο πληροφόρησης φιλοξενεί στο εσωτερικό του μια 84″ -2 τετραγωνικών μέτρων οθόνη υψηλής ανάλυσης 4Κ  που στηρίζει το NEVMA Kinect®  με δυνατότητες ελέγχου φυσικών σωματικών κινήσεων (Gesture Control), που δίνουν την δυνατότητα στο χρήστη από απόσταση 3 μέτρων να ψάξει οποιαδήποτε πληροφορία για την πόλη.

Στόχος της σύνθεσης είναι η δημιουργία ενός περιπτέρου με εξωστρεφή και διαμπερή χαρακτήρα αλλά συγχρόνως και με μια λειτουργική εσωστρέφεια και ιδιωτικότητα. Το περίπτερο είναι αποτέλεσμα τριών σχεδιαστικών επιπέδων -structrural layers-, του ξυλινού εσωτερικού-wooden box-, της επιφάνειας της βάσης – base- και του κελύφους – surface-.

Η εσωτερικότητα του σχήματος αυτοαναιρείται τόσο από ποικίλες διατρήσεις του όγκου στις διάφορες πλευρές του όσο και από το έντονο ανάγλυφο της στέγασής του. Η ευκρινής αναφορά τμήματος της στέγασης στην κλασσική ελληνική δίρριχτη στέγη είναι μια συνειδητή επιλογή προκείμενου να δημιουργηθούν αισθήματα οικειότητας στον παρατηρητή – χρήστη, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η αυτοκατάργηση του αρχετύπου αυτού, μέσω των διαφορετικών κλίσεων της κορυφογραμμής, με στόχο ένα μοντέρνο και σύγχρονο ιδίωμα.

Η αυστηρή μονοχρωμία των όγκων αποσκοπεί στο να τονίσει το μινιμαλιστικό και μονολιθικό χαρακτήρα του έργου σε ένα τόσο έντονο αστικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολυχρωμία καθώς επίσης και να δημιουργήσει την απαιτούμενη συσκότιση για την εύρυθμη λειτουργία τις οθόνης. Το περίπτερο, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική του πλευρά, επενδύεται με πανέλα αλουμινίου σε σκούρο γκρι χρωματισμό. Ο εσωτερικός κλειστός όγκος του περιπτέρου επενδύεται με επιφάνειες βινυλίου με μορφή ξύλου φυσικών δρύινων αποχρώσεων, ώστε να του δημιουργούν αίσθηση οικειότητας. Το δρύινο ίχνος του κλειστού χώρου διαγράφεται και στο δάπεδο με κατάληξη απέναντι από την οθόνη, σχηματίζοντας ένα καθιστικό για την στάση – ανάπαυση των χρηστών.

Η ιδιαίτερη μορφολογία του info kiosk  το καθιστά άμεσα αναγνωρίσιμο από τον επισκέπτη, χωρίς να παραπέμπει σε τυπικές μορφές περιπτέρων πληροφοριών και το εδραιώνει ως μια αρχιτεκτονική φιγούρα που κοσμεί το δημόσιο χώρο της πόλης. H ομάδα προέκυψε από τη συνεργασία δυο αρχιτεκτονικών γραφείων, του HIVE και IOMA, οι οποίες για το σκοπό του open mall δημιούργησαν τους ΜΜΑV architects.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Print
2198

Global Hellenism Events

«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Αναζήτηση

© 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω