en-USel-GR
Γλώσσα
Search
Search ×
Μενού
Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2025

Ενημέρωση

"Ελληνική" η ιστορική αποστολή επιστροφής της NASA στη Σελήνη
Βουλή των Ελλήνων / Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 / Categories: Αρχική, Πολιτιστικά / Οικονομικά , Η.Π.Α.

"Ελληνική" η ιστορική αποστολή επιστροφής της NASA στη Σελήνη

Στη Σελήνη επιστρέφει μετά από μισό αιώνα, με γυναίκα αστροναύτη για πρώτη φορά. Το όνομα της αποστολής, "Άρτεμις", με τη NASA να τιμά και πάλι την ελληνική μυθολογία. Η επιλογή του ονόματος έγινε αφού η Άρτεμις ήταν δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα -όπως ονομαζόταν η πρώτη αποστολή- και θεά του Φεγγαριού.

"Πενήντα χρόνια μετά τον Απόλλωνα, το πρόγραμμα Αρτεμις θα μεταφέρει τους επόμενους αστροναύτες στη Σελήνη και την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στον δορυφόρο της Γης", είπε ο Διευθυντής της NASA σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Μόνο 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, όλοι άντρες και Αμερικανοί.

Μόνιμη βάση

Στόχος είναι να επιστρέψουμε ως ανθρωπότητα στο φεγγάρι και να παραμείνουμε εκεί μόνιμα , δήλωσε ο Διευθυντής της NASA Τζιμ Μπράιντενστιν. Ανάμεσα στους πολλούς στόχους που έχουν τεθεί είναι και η ρομποτική εξερεύνηση των πόλων της Σελήνης.

Όπως ανέφερε, όχι μόνο θα επιστρέψουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι αλλά θα εργάζονται και θα διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη μόνιμη βάση που θα ιδρυθεί και με τη βοήθεια  διαστημοσυσκευών και τρισδιάστατων εκτυπωτών.

Πολύ μεγάλης σημασίας, είπε, είναι να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο του φεγγαριού, γιατί στόχος μας είναι αυτή τη φορά να μείνουμε εκεί, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τεράστιο βήμα της ανθρωπότητας, που είναι η αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον πλανήτη Αρη.

Με την αξιοποίηση των φυσικών πηγών του φεγγαριού και με τις νέες τεχνολογίες που θα αναπτύξουμε θα έχουμε  πλέον τις βάσεις για να στείλουμε τους πρώτους αστροναύτες στον Αρη και να ιδρύσουμε και εκεί μια ανθρώπινη αποικία.

Η αποστολή ανθρώπων στον Αρη, είπε, είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ΝΑΣΑ.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι στο φεγγάρι διαρκεί τρεις ημέρες, ενώ για τον Αρη χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες.

Τα σχέδιά μας για διαστημική εξερεύνηση, είπε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ, αποτελούνται από τρία μέρη. Το πρώτο είναι η χαμηλής τροχιάς παρουσία μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το δεύτερο είναι η επιστροφή στο φεγγάρι και το τρίτο και κυριότερο είναι η μετάβαση στον Αρη. 

Χρειαζόμαστε μια μόνιμη παρουσία του ανθρώπου σε άλλους κόσμους, εκτός του πλανήτη μας, και θα αρχίσουμε με το φεγγάρι και μετά τον Αρη, είπε.

Κυπριακή συμμετοχή

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια μέσω του Συνδέσμου Σεληνιακού Χωριού Moon Village Association (MVA).

Ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός προεδρεύει της Αναλογικής Κοινοπραξίας του MVA που είναι μια διεθνής κοινοπραξία, η οποία προετοιμάζει στη Γη τις δραστηριότητες που θα διεξαχθούν στο φεγγάρι. 

Ο κ. Δανός παρουσίασε τον Μάρτη στη Διεθνή Αστροναυτική Ομοσπονδία στο Παρίσι την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο του MVA υπό το φως της ανακοίνωσης της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για επιστροφή αστροναυτών στο φεγγάρι σε πέντε χρόνια, το 2024, τέσσερα χρόνια δηλαδή ενωρίτερα από τον τελευταίο στόχο που είχε τεθεί για το 2028.

"Ο CSEO συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με το MVA. Λόγω του επιτυχημένου συντονισμού του έργου που ανέλαβε, το MVA του έχει παραχωρήσει ακόμα περισσότερες ευθύνες, οι οποίες τώρα προσδίδουν στον CSEO ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να επιστρέψει στο φεγγάρι και να δημιουργήσει μια βάση και μια αποικία στην επιφάνεια του", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

To Moon Village Association ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια. Είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Βιέννη. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου άτυπου φόρουμ για ενδιαφερόμενους φορείς όπως οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, ο ακαδημαϊκός κόσμος και το κοινό που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του Σεληνιακού Χωριού. Το MVA ενθαρρύνει τη συνεργασία για υφιστάμενα ή προγραμματισμένα διεθνή προγράμματα εξερεύνησης του φεγγαριού, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αποτελείται από περίπου 150 μέλη από περισσότερες από 34 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος.

Η Διεθνής Αστροναυτική Ομοσπονδία είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1951. Στόχος του είναι ο διάλογος μεταξύ των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για τη διεθνή συνεργασία σε θέματα διαστήματος.

Πηγή: alphanews.live

Print
2114

Global Hellenism Events

«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αναζήτηση

© 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Privacy Statement
Επιστροφή πάνω