Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παρουσιάζει –σε τέσσερα μέρη– έναν κύκλο εκθέσεων αποκλειστικά αφιερωμένων στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών ή καλλιτεχνών που αυτοπροσδιορίζονται ως θηλυκότητες, υπό τον ευρύτερο τίτλο-ομπρέλα Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; (What if Women Ruled the World?) εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο σε νέον της Yael Bartana (2017), που παρουσιάζεται στη Βόρεια και τη Νότια πρόσοψη του κτιρίου του ΕΜΣΤ, και είναι εμφανές στην άνοδο και την κάθοδο της Λεωφ. Συγγρού.
Το αρχαιολογικό εύρημα βρίσκεται σε τμήμα περιοχής που είχε απαλλοτριωθεί για την τοποθέτηση ραντάρ στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Ηρακλείου, γι' αυτό και θα αναζητηθεί άλλος χώρος που θα στεγάσει το ραντάρ.
Δεν ήταν μόνο ο μηχανικός που ήταν υπεύθυνος για τη διάσωση του πληρώματος της αποστολής Apollo 13, αλλά και ένας από τους επιστήμονες που έστειλαν τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι.
Η έκθεση διοργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας και με την επιμέλεια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κίνα, με τη συνεργασία του ΕΟΤ που παρείχε το υλικό, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο της Τσεγκντού και άλλες τοπικές αρχές και θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα.
Από τη Νότια Αφρική μέχρι τη Ζάμπια και από τη Νιγηρία μέχρι το Μαλάουι, οι κατά πολλούς λησμονημένοι Έλληνες της Αφρικής παρουσιάζουν ένα ειδικό ενδιαφέρον. Για τις μεταναστευτικές ροές Ελλήνων στην περιοχή, τις δύσκολες συνθήκες που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν αλλά και την προσαρμοστικότητα που επέδειξαν συζητήσαμε με τον κ. Αντώνη Χαλδαίο, ιστορικό και συγγραφέα, Associate Researcher στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ.
Μέσα στο κατάμεστο Θέατρο PIERCE στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας βραβεύτηκαν Ελληνίδες από όλο τον κόσμο για τα διεθνή επιτεύγματά τους και τις δράσεις τους σε 15 κατηγορίες.
Ελληνίδα επιστήμονας διαπρέπει και η προσφορά της μεγαλώνει διεθνώς
Τουλάχιστον 14 ομογενείς έλαβαν βραβεία από την αυστραλιανή πολιτεία στο πλαίσιο των διακρίσεων που απονέμονται σε πολίτες με την ευκαιρία των γενεθλίων του βασιλιά Καρόλου. Συνολικά βραβεύτηκαν 1.191 άτομα για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και στους κλάδους που υπηρετούν (Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Δημόσιο κτλ.). Στις φετινές διακρίσεις, για πρώτη φορά από τότε που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση του Gough Whitlam to 1975, υπερτερούν οι γυναίκες.
Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την καταγραφή της προφορικής ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας και τη δημιουργία ενός εκτεταμένου αρχείου, συνυπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ.κ. Μακάριος.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Επιτροπή για την UNESCO και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.